Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • maślanka

    1 szklanka
  • cukier brązowy

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat waniliowy

    do smaku
  • rabarbar

    400 g

kruszonka

  • mąka pszenna

    10 łyżek
  • masło

    100 g
  • cukier waniliowy

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i nadal miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy maślankę i mieszamy składniki. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem z olejem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 22x32cm. Na wierzchu układamy umyty,obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Na rabarbar wysypujemy kruszonkę ( wszystkie składniki wyrabiamy w palcach)
Pieczemy około godziny w 180 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 22.11.2016 10:13
lubię rabarbar
Jagódka77 23.12.2014 20:36
na pewno smakuje tak jak wygląda
Jodaj 05.06.2014 08:28
pyszne ciasto :)
Iwa27 28.05.2014 13:30
ciasto na czasie
anemon 26.05.2014 20:53
Rabarbar i kruszonka świetnie pasują do siebie.
V_kuchareczka 26.05.2014 20:50
pyszne ciasto
Agata3 26.05.2014 20:02
z chęcią bym zjadła:)
adelajda 26.05.2014 19:50
Lubię ciasta z owocami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat