Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier 1 szklanka
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
mąka 3 szkl
rabarbar 400 g
masło 1/2 kostki
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżki
mąka 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puch.

Następnie po kolei wbijać jajka. Dodać powoli mąkę z proszkiem, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę mleka lub śmietany)
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem i kruszonką foto
2
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch ułożyć rabarbar.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem i kruszonką foto
3
Do miski włożyć 1/2 kostki masła lub margaryny, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 5-6 łyżek mąki, wyrobić palcami, jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę mąki lub cukru.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem i kruszonką foto
4
Posypać ciasto kruszonką. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec ok 50-60 min. (do tzw. suchego patyczka).
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem i kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.08.2013 08:04
smaczne ciasto
misia53 03.06.2013 18:10
bardzo lubię takie ciacho z kruszonką
iziona 03.06.2013 16:09
Uwielbiam takie ciasto zwłaszcza jak ma dużo kruszonki
Marta1986 03.06.2013 11:43
ale pysznie wyglada
monisia1977 03.06.2013 11:20
super ciacho
sanielcia 03.06.2013 11:19
Super! Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak