Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i budyniem

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 450 gram
masło 250 gram
żółtko jajek 3 sztuka
cukier 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda zimna 1 łyżka
sól 1 szczypta

Dodatkowo

mleko 3,2% 1 litr
budyń śmietankowy 3 sztuka
cukier 5 łyżka
rabarbar 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.
Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 22.07.2014 07:33
baaardzo apetyczny placek
Jusiaa 21.07.2014 22:11
Piękne :)
2milutka 21.07.2014 21:59
kusi wyglądem oj kusi:)
iziona 21.07.2014 21:09
Przecudne :) , ale bym jadła :)
Malinka 21.07.2014 20:46
Ale super ciasto!!!
Sylwia26 21.07.2014 20:40
apetycznie wygląda
Ola1984 21.07.2014 20:37
Oczywiście :) Można użyć dowolnych sezonowych owoców, polecam raczej te kwaskowe (porzeczka, agrest, maliny) bo fajnie komponują się z budyniem i słodkim ciastem.
flaviadeluce 21.07.2014 20:35
mogę użyć innych owoców zamiast rabarbaru?
V_kuchareczka 21.07.2014 20:27
wygląda obłędnie
wyattearp 21.07.2014 20:17
super ciasto i mój ulubiony rabarbar
cukiereczek 21.07.2014 20:03
wspaniałe te ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak