Ciasto z rabarbarem i budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    450 gram
  • masło

    250 gram
  • żółtko jajek

    3 sztuka
  • cukier

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    3 sztuka
  • cukier

    5 łyżka
  • rabarbar

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.
Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 22.07.2014 07:33
baaardzo apetyczny placek
Jusiaa 21.07.2014 22:11
Piękne :)
2milutka 21.07.2014 21:59
kusi wyglądem oj kusi:)
iziona 21.07.2014 21:09
Przecudne :) , ale bym jadła :)
Malinka 21.07.2014 20:46
Ale super ciasto!!!
Sylwia26 21.07.2014 20:40
apetycznie wygląda
Ola1984 21.07.2014 20:37
Oczywiście :) Można użyć dowolnych sezonowych owoców, polecam raczej te kwaskowe (porzeczka, agrest, maliny) bo fajnie komponują się z budyniem i słodkim ciastem.
flaviadeluce 21.07.2014 20:35
mogę użyć innych owoców zamiast rabarbaru?
V_kuchareczka 21.07.2014 20:27
wygląda obłędnie
wyattearp 21.07.2014 20:17
super ciasto i mój ulubiony rabarbar

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat