Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 250 g
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 czubate łyżki
mąka tortowa 2 szklanki

Dodatkowo

rabarbar 30 dkg
cukier waniliowy 32 g
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
biała czekolada 2 tabliczki
cukier 3 łyżki
kasza manna 3 czubate łyżki

Kruszonka

masło 100 g
cukier puder 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
mąka tortowa 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło przełożyć do miski. Dodać do niego pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto
2
Po tym czasie ciasto wyłożyć do foremki (ok. 23-36 cm).
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto
3
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady. Mieszać, aż czekolady się roztopią i połączą z budyniem.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto
4
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, wymieszać z cukrem i kaszą manną, wyłożyć na ciasto.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto
5
Na tym rozłożyć ciepły budyń.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto
6
Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto
7
Kruszonkę rozłożyć na budyniu.
Krok 7 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto
8
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (aż wierzch ładnie się zrumieni). Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (ja tego nie zrobiłam, bo wg mnie ciasto było wystarczająco słodkie).
Krok 8 - Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 03.07.2017 21:12
Taki kawałek jest pyszny do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak