Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4
cukier puder 1 szklanka
masło 200 gram
kefir 300 gram
mąka kukurydziana 1,5 szklanki
skrobia ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
rabarbar

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
W misce ubijamy żółtka z masłem.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem foto
2
Następnie dodajemy kefir oraz pół szklanki cukru i ubijamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem foto
3
W osobnej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem foto
4
Do masy z kefirem wsypujemy powoli suche składniki, ciągle mieszając mikserem do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem foto
5
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem foto
6
Dodajemy do ciasta pianę z białek, mieszamy delikatnie całość łyżką, tak aby nie stracić puszystości.Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem foto
7
Posypujemy całość pokrojonym w kostkę rabarbarem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. W połowie pieczenia można przykryć ciasto pergaminem, tak aby góra za bardzo się nie spiekła
Krok 7 - Ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 23.04.2016 21:22
Bardzo lubię ciasta z rabarbarem
w mojej kuchni 23.04.2016 17:15
super słodkości
Róża1 23.04.2016 17:09
wspaniałe ciasto !!!!!!!!!!!
ania2610 23.04.2016 17:01
wspaniałe i pyszne - prawdziwe wiosenne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak