Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
margaryna kostka 0,5 kostki
cukier 0,5 szkl
cukier waniliowy 16 g

owoce

rabarbar 4 szt
jabłko 1 szt
galaretka cytrynowa 1 szt
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem

Rabarbar i jabłko myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Obie mąki mieszamy z proszkiem. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po łyżce mąkę, dolewamy porcjami margarynę. Na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno mieć konsystencję mazistą , nie lejącą.
Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy 2/3 ciasta. Do miski z rabarbarem dodajemy cukier i suchy kisiel, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto. Resztę ciasta kładziemy kleksami na owoce, pomagając sobie drugą łyżką. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka (ok.35 -40 minut). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.05.2016 22:06
dobre ciasto
Urszula Świeca 16.04.2016 17:46
Wspaniałe ciasteczko.))
ania2610 16.04.2016 16:19
uwielbiam - zatęskniłam już za takimi ciastami!
jagoda5913 16.04.2016 00:28
fajne ciasto
Benita 15.04.2016 20:26
jedno z moich ulubionych
KORAL 15.04.2016 19:45
proste ,a jakie smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak