Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
6 szt -
cukier
1 szkl -
olej
2 lyzki -
woda
2 lyzki -
proszek do pieczenia
1 lyzka -
mąka pszenna
1,5 szkl
Biszkopt kakaowy
-
jajko
5 szt -
cukier
5 lyzek -
kakao
1 lyzka -
mąka pszenna
4 lyzki -
proszek do pieczenia
1 lyzeczka
Masa
-
margaryna
1 szt -
cukier puder
0,5 szkl -
czekolada gorzka
1 szt -
mleko
3 lyzki -
alkohol
3 lyzki
dodatkowo
-
galaretka pomarańczowa
4 szt -
wrzątek
2 litry -
pomarańcza
3 szt
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z pomarańczami
Pieczemy ok. 30 min w temp. 170 stopni. Biszkopt jasny przekrawamy na pół.
Masa: Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę gorzką. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy chłodną czekoladę i alkohol, miksujemy.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z obranymi i pokrojonymi drobno kawałkami pomarańczy.
Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- krem- biszkopt kakaowy- połowa galaretki- biszkopt jasny- pozostała galaretka.
Komentarze (1)