Ciasto z pomarańczami

Ciasto z pomarańczami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • olej

    2 lyzki
  • woda

    2 lyzki
  • proszek do pieczenia

    1 lyzka
  • mąka pszenna

    1,5 szkl

Biszkopt kakaowy

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    5 lyzek
  • kakao

    1 lyzka
  • mąka pszenna

    4 lyzki
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka

Masa

  • margaryna

    1 szt
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • czekolada gorzka

    1 szt
  • mleko

    3 lyzki
  • alkohol

    3 lyzki

dodatkowo

  • galaretka pomarańczowa

    4 szt
  • wrzątek

    2 litry
  • pomarańcza

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopty jasne jak i kakaowy wykonujemy tak samo: Białka ubijamy na sztywno wraz z cukrem, następnie dodajemy żółtka, wodę, olej i sypkie składniki- wszystko miksujemy i przelewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 170 stopni. Biszkopt jasny przekrawamy na pół.
Masa: Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę gorzką. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy chłodną czekoladę i alkohol, miksujemy.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z obranymi i pokrojonymi drobno kawałkami pomarańczy.
Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- krem- biszkopt kakaowy- połowa galaretki- biszkopt jasny- pozostała galaretka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina1991

01.07.2017 16:18
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat