Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z pomarańczami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
olej 2 lyzki
woda 2 lyzki
proszek do pieczenia 1 lyzka
mąka pszenna 1,5 szkl

Biszkopt kakaowy

jajko 5 szt
cukier 5 lyzek
kakao 1 lyzka
mąka pszenna 4 lyzki
proszek do pieczenia 1 lyzeczka

Masa

margaryna 1 szt
cukier puder 0,5 szkl
czekolada gorzka 1 szt
mleko 3 lyzki
alkohol 3 lyzki

dodatkowo

galaretka pomarańczowa 4 szt
wrzątek 2 litry
pomarańcza 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pomarańczami

Biszkopty jasne jak i kakaowy wykonujemy tak samo: Białka ubijamy na sztywno wraz z cukrem, następnie dodajemy żółtka, wodę, olej i sypkie składniki- wszystko miksujemy i przelewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 170 stopni. Biszkopt jasny przekrawamy na pół.
Masa: Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę gorzką. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy chłodną czekoladę i alkohol, miksujemy.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z obranymi i pokrojonymi drobno kawałkami pomarańczy.
Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- krem- biszkopt kakaowy- połowa galaretki- biszkopt jasny- pozostała galaretka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 01.07.2017 16:18
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak