Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pierniczkami
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Tak przygotowane jabłka przekładamy do garnka i stawiamy na ogniu, podlewamy odrobina wody i mieszamy, czekamy aż się rozprażą (jeśli ktoś woli można jabłka pokroić w drobna kosteczkę i delikatnie rozprażyć, tak żeby jedząc można było czuć kawałki jabłek). Do rozprażonych jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na biszkopt. Na przestudzonych jabłkach układamy pierniczki.
Masa śmietanowa: 2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i dokładnie mieszamy- zostawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietany śnieżki ubijamy według przepisu podanym na opakowaniu .Do ubitej śmietany dodajemy tężejące galaretki i ubijamy mikserem. Masę śmietanowa wykładamy na pierniczki. Na masę śmietanowa kładziemy druga część biszkoptu.