ciasto z pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto orzechowe:

  • orzechy mielone

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • jajka

    6 szt
  • Ciasto czekoladowe

  • jajka

    2 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • czekolada w proszku

    1/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • mleko

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    250 g
  • mleko w proszku

    2 szklanki
  • Pianka:

  • mleko skondensowane niesłodzon

    1 puszka
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • polewa czekoladowa

  • orzechy arachidowe

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto z pianką foto
Białka ubiajamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się, dodajemy żółtka i razem mieszamy. Wsypujemy orzechy, przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 35 min w temp 170 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - ciasto z pianką foto
Białka ubiajamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się, dodajemy żółtka i razem mieszamy. Wsypujemy przesiane mąki wymieszane z czekoladą i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 25 min w temp 170 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - ciasto z pianką foto
Mleko, cukier i kakao zagotowwujemy i studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając wystudzone mleko i wsypując mleko w proszku. Dodajemy orzechy, mieszamy.
Krok 4 - ciasto z pianką foto
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra gorącej wody i dokładnie studzimy (powinny być lekko tężejące). Zimne mleko skondensowane ubijamy, gdy piana będzie sztywna wlewamy tęzejące galaretki, ciągle ubijając.
Krok 5 - ciasto z pianką foto
Ciasto orzechowe przekrawamy na pół, składamy placek:
Ciasto orzechowe, masa, ciasto czekoladowe, pianka, ciasto orzechowe.
Wkładamy do lodówki na min.4h(najlepiej na noc), polewamy polewą.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 07.10.2013 21:25
wyborne ciacho
Renata22 03.06.2013 18:45
Oj, z chęcią bym się na taki kawałek wprosiła!;)
bietka 04.05.2013 18:57
to ciasto musi być pyszne :)
smakoszek 12.04.2013 19:21
palce lizać:)
katarzynagotuje 06.04.2013 22:01
wygląda na słodkie
Monika58 01.04.2013 22:00
puszyste i pyszne
AGNIESZKA144 01.04.2013 12:50
pyszne ciacho
gosia56 01.04.2013 11:08
napewno pyszne ciasto
monisia1977 01.04.2013 10:08
super ciacho
artur7 01.04.2013 06:27
ladnie wyglada to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat