Ciasto z pianą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    40 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • cukier puder

    12 dkg
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • konfitura

    do posmarowania lub dżem
  • orzechy włoskie

  • rodzynki

Piana

  • białko

    6 sztuk
  • cukier puder

    40 dkg
  • Kwas cytrynowy Prymat

    1 odrobina
  • aromat cytrynowy

    kilka kropli
  • czekolada

    na wierzch
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, ocet, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie ubijamy na parze, na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy i aromat, jak piana będzie gorąca, to odstawiamy aby chwilę przestygła.

Przestudzony placek smarujemy dowolną konfiturą lub dżemem, posypujemy tartymi orzechami i rodzynkami, wykładamy pianę i posypujemy tartą czekoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 04.04.2018 15:47
Fajne ciacho:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat