Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kadayif

Ciasto: 20 dag
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
orzechy włoskie 0,5 szklanka

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 szt
mleko 3,2% 750 ml
cukier 5 łyżek
laska wanilii 1 szt

Porada

Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową.

Kroki postępowania

1
Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry.
Krok 1 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto
2
Na patelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min.
Krok 2 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto
3
odać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku.Zostawiamy, aby przestygło.
Krok 3 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto
4
Gotujemy budyń z podanych wyżej składników i odstawiamy ,aby ostygł.Do zimnego budyniu wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut.
Krok 4 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto
5
Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy ciasno połowę usmażonej kunafy
Krok 5 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto
6
na nią masę budyniową
Krok 6 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto
7
i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy wstawić do lodówki, aby masa budyniowa odpowiednio stężała.
Krok 7 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto
8
Nasza praca i oczekiwanie zostanie smacznie nagrodzone.

Krok 8 - Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 08.04.2014 19:24
Podoba mi się,szkoda,że ciasto trudno dostępne.
Małgorzata9 07.04.2014 21:14
ciekawy przepis
stef 07.04.2014 15:43
Ciekawy ,intrygujący przepis.
borgia 07.04.2014 15:19
Dzięki za bardzo istotną informację. W takim razie popełnię wielki błąd nie robiąc tego. Sernik widziałam z daleka - niestety musiałam wyjść. Zaraz to nadrobię :).
Christopher 07.04.2014 15:08
@Borgia,nie poddawaj się.Ciasto kadayif, knafeh (kunafa)można kupić w sklepach internetowych.W Krakowie na pewno są sklepy arabskie (turecki,grecki) i tam można ciasto kupić. Zapraszam na sernik turecki,który też opublikowałem,jest mniej słodki.Pozdrawiam.
AZgotuj 07.04.2014 09:45
wyedukowałaś mnie - nie słyszałam o kunafie:)
borgia 07.04.2014 08:45
Też bym napisała, że muszę spróbować... ale niestety wiem, że nie dam rady. Nie mam możliwości kupienia ciasta kadayif (domyślam się, że system nie przyjmował nazwy stąd wszystko mówiący tytuł). Bardzo mi z tego powodu przykro... Chyba, że nas znowu gdzieś poniesie i przywlekę ze sobą. A wtedy będę wiedziała gdzie zajrzeć mam :). Póki co "na sucho": wygląda fantastycznie
Aleksandra/Olcia 07.04.2014 08:40
fajnie wygląda to ciasto
Lidzia 07.04.2014 06:04
Muszę wypróbować.
Kuchenka 07.04.2014 00:56
zaciekawiło mnie to wykonanie, koniecznie musze wypróbowac
Konczi 06.04.2014 22:44
cudnie wygląda
norweska20 06.04.2014 22:35
no, no , no ....super pomysł i pewnie smaczny efekt...zachęca do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak