Ciasto z owocami pod kruszonką

Ciasto z owocami pod kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • jaja

    2 szt
  • cukier puder

    1,5 szklanka
  • masło

    350 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • śmietana

    2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    2/3 szklanki
  • owoce

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka pudru, 200 g masła, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 2 łyżeczki śmietany. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Dokładnie utrzeć.

Składniki na kruszonkę: 1/3 szklanki mąki, 2/3 szklanki wiórków kokosowych, 150 g masła i 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystkie składniki wymieszać.

Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim owoce i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Owoce mogą być generalnie dowolne, choć najbardziej polecam śliwki lub porzeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (118)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

11.11.2013 00:03
na pewno smaczne

Róża1

30.10.2013 23:32
bardzo pyszne ciasto:-)

Seba

02.10.2013 08:33
lubię takie ciasta

Motorek

29.08.2013 09:02
uwielbiam takie ciasta

Łukasz15

22.07.2013 09:17
Pyszne ciasto

Katarzyna59

18.07.2013 07:31
fajne ciacho

Beata23

03.07.2013 15:49
bardzo dobre

Pietruszka

02.06.2013 21:56
dobre ciasto

fotoviderek

24.05.2013 09:19
Świetne ciasto :)

EmciaPichci

02.04.2013 18:15
marzy mi się takie ciacho ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat