Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z owocami pod kruszonką
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka pudru, 200 g masła, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 2 łyżeczki śmietany. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Dokładnie utrzeć.
Składniki na kruszonkę: 1/3 szklanki mąki, 2/3 szklanki wiórków kokosowych, 150 g masła i 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystkie składniki wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim owoce i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Owoce mogą być generalnie dowolne, choć najbardziej polecam śliwki lub porzeczki.