Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechowo-cynamonową kruszonką

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 380 gramów
jajko 4 sztuki
masło 230 gramów
cukier 400 gramów
jogurt grecki 200 militrów
proszek do pieczenia 10 gramów

Kruszonka:

orzechy włoskie 0,75 szklanki
masło 100 gramów
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
cukier kryształ 75 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechowo-cynamonową kruszonką

Kroki postępowania

1
Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, następnie dosypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i jogurt.
Krok 1 - Ciasto z orzechowo-cynamonową kruszonką foto
2

Kruszonka: Posiekane drobno orzechy łączymy z zimnym masłem, cukrem i cynamonem aż osiągnie konsystencję mokrego piasku.

Krok 2 - Ciasto z orzechowo-cynamonową kruszonką foto
3

Ciasto przelewamy do formy, wierzch posypujemy lekko mąką, a na mąkę wysypujemy delikatnie kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Krok 3 - Ciasto z orzechowo-cynamonową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak