ciasto z orzechami i kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    4 szkl
  • margaryna

    1,5 kostki
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • żółtko jajek

    5 szt
  • jajko

  • proszek do pieczenia

    16 g
  • cukier waniliowy

  • do przełożenia:

  • cukier

    1 szkl
  • białko

    5
  • powidła śliwkowe

    250 ml
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • wódka

    100 ml
  • krem do karpatki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na pół. Wykładamy na dwie prostokątne formy do pieczenia. Ciasta smarujemy powidłami
Białka ubijamy na sztywno ze szklanka cukru. Smarujemy ciasta z powidłami, posypujemy posiekanymi orzechami. pieczemy w piekarniku 40 min, nagrzanym do 180C.
Przygotowujemy krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu i na koniec wlewany małymi porcjami wódkę.
Na jeden placek wykładamy krem karpatkowy, przykrywamy drugim plackiem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polewany polewą czekoladowa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Martysia 30.01.2011 16:20
Już wiem , że będzie mi smakowało :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat