Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechami i cukinią

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 20 dag
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
orzechy laskowe 4 dag (mielonych)
masło 10 dag
jajko 3 sztuki

Dodatkowo

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechami i cukinią

Odważone 20 dag cukinii zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i delikatnie odcisnąć z soku.
Mielone orzechy ( moje były laskowe, ale włoskie też są dobre) wymieszać na sucho z mąką i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a białka ubić na pianę. Suche składniki dodać do utartych jajek i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera, następnie dodać cukinię i rozpuszczone oraz przestudzone masło ( cały czas mieszać) na koniec do ciasta dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy około 22 cm średnicy wcześniej wysmarować ja masłem i wysypać mielonymi orzechami.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewając go do 180st piec około 45-50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.09.2017 10:05
Bardzo apetyczne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak