Ciasto z orzechami i cukinią

Ciasto z orzechami i cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    20 dag
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • orzechy laskowe

    4 dag (mielonych)
  • masło

    10 dag
  • jajka

    3 sztuki

Dodatkowo

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odważone 20 dag cukinii zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i delikatnie odcisnąć z soku.
Mielone orzechy ( moje były laskowe, ale włoskie też są dobre) wymieszać na sucho z mąką i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a białka ubić na pianę. Suche składniki dodać do utartych jajek i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera, następnie dodać cukinię i rozpuszczone oraz przestudzone masło ( cały czas mieszać) na koniec do ciasta dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy około 22 cm średnicy wcześniej wysmarować ja masłem i wysypać mielonymi orzechami.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewając go do 180st piec około 45-50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

15.09.2017 10:05
Bardzo apetyczne. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat