Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z nutą kawy.
mąkę ( 1,5 szkl) wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej dalej ucierając na najwyższych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.
KREM :Jajka ubijamy na gładką i puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem w wysokim garnku, następnie dodajemy całą masę jajeczną i miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut, wciąż gotując na średnim gazie. Gotową masę ostudzić.Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody i zostawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnej masy jajecznej, wciąż miksując na najwyższych obrotach miksera. Gdy krem jest gładki wlewamy strużką zimną kawę.
PONCZ:Do likieru dodajemy wodę i mieszamy.
ciasto układamy: blat ciasta, nasączamy 1/3 szklanki ponczu, wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, polewamy kolejną 1/3 szklanki ponczu, wykładamy pozostałą 1/2 kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Polewamy polewą.