Ciasto z musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    4 szt
  • mąka

    4 lyzki
  • budyń śmietankowy

    4 lyzki
  • cukier

    0,5 szkl
  • olej

    2 lyzki
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka

Masa serowa

  • ser biały

    0,5 kg
  • żółtko jajek

    3 szt
  • margaryna

    2,5 dag
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • mleko

    1/4 szkl

Masa truskawkowa

  • truskawki

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    3 szt

Masa śmietankowa

  • śmietanka

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 lyzki
  • wrzątek

    1/4 szkl

Ciasto kruche

  • margaryna

    30 dag
  • mąka pszenna

    60 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1,5 lyzeczki
  • amoniak

    1,5 lyzeczki
  • śmietana

    3 lyzki
  • jajko

    6 szt

Dodatkowo

  • herbatniki

    1 szt
  • kajmak

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa truskawkowa:
Truskawki miksujemy zagotowujemy i mieszamy w nich galaretki.
Masa śmietankowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną we wrzątku.
Ciasto kruche:
Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy. Forma 25/36 , 180 stopni do 20 minut każdy.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa serowa:
Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt- masa serowa- ciasto kruche- kajmak- herbatniki-masa truskawkowa- masa śmietankowa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 30.06.2017 10:52
fajne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat