Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z musem truskawkowym
Truskawki miksujemy zagotowujemy i mieszamy w nich galaretki.
Masa śmietankowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną we wrzątku.
Ciasto kruche:
Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy. Forma 25/36 , 180 stopni do 20 minut każdy.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa serowa:
Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt- masa serowa- ciasto kruche- kajmak- herbatniki-masa truskawkowa- masa śmietankowa