Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jaja
4 szt -
mąka
4 lyzki -
budyń śmietankowy
4 lyzki -
cukier
0,5 szkl -
olej
2 lyzki -
proszek do pieczenia
1 lyzeczka
Masa serowa
-
ser biały
0,5 kg -
żółtko jajek
3 szt -
margaryna
2,5 dag -
budyń śmietankowy
1 szt -
cukier
0,5 szkl -
galaretka cytrynowa
1 szt -
mleko
1/4 szkl
Masa truskawkowa
-
truskawki
1 kg -
galaretka truskawkowa
3 szt
Masa śmietankowa
-
śmietanka
400 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 lyzki -
wrzątek
1/4 szkl
Ciasto kruche
-
margaryna
30 dag -
mąka pszenna
60 dag -
cukier puder
15 dag -
proszek do pieczenia
1,5 lyzeczki -
amoniak
1,5 lyzeczki -
śmietana
3 lyzki -
jajko
6 szt
Dodatkowo
-
herbatniki
1 szt -
kajmak
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z musem truskawkowym
Truskawki miksujemy zagotowujemy i mieszamy w nich galaretki.
Masa śmietankowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną we wrzątku.
Ciasto kruche:
Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy. Forma 25/36 , 180 stopni do 20 minut każdy.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa serowa:
Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt- masa serowa- ciasto kruche- kajmak- herbatniki-masa truskawkowa- masa śmietankowa
Komentarze (1)