Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z morelami i kruszonką
Kroki postępowania
Najpierw przygotować kruszonkę: zmiksować wszystkie składniki w robocie lub rozdrobnić palcami. Wstawić do lodówki.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
(wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i zmiksować dokładnie.
Następnie dodać w dwóch turach kefir i mąkę. zmiksować dokładnie ale nie za długo.
Ciasto przełożyć do tortownicy (23cm średnicy), wyrównać.
Na wierzchu ułożyć morele, wcisnąć w ciasto.
Wierzch posypać schłodzona kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.