Ciasto z mieszanką keksową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    10 dag
  • mąka ziemniaczana

    10 dag
  • masło

    10 dag
  • mleko

    50 ml
  • cukier

    10 dag
  • jajka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • mieszanka keksowa

    5 dag
  • sól

    szczypta

Pozostałe produkty

  • polewa czekoladowa

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z mieszanką keksową foto
Masło z połową cukru utrzeć na pianę dodając po 1 żółtku
Krok 2 - Ciasto z mieszanką keksową foto
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do powstałej masy ucierając dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem.
Krok 3 - Ciasto z mieszanką keksową foto
Białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.
Krok 4 - Ciasto z mieszanką keksową foto
Do ciasta dodać otartą skórkę z pomarańczy i skórkę kandyzowaną.
Krok 5 - Ciasto z mieszanką keksową foto
Mieszankę keksową obtoczyć w łyżce mąki, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Ciasto z mieszanką keksową foto
Tak przygotowane ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej o wymiarze 32/8 cm. Piec w temp 170 stopni około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, oblać polewą i posypać wiórkami kokosowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat