Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z maślanką i figami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 12 dag
mąka tortowa 15 dag
mąka krupczatka 8 dag
maślanka 150 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
figi suszone 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
aromat śmietankowy
jajko 3 sztuki
cukier puder 18 dag
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z maślanką i figami

Kroki postępowania

1
Masło ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając.
Krok 1 - Ciasto z maślanką i figami foto
2
Gdy masa będzie puszysta dodawać stopniowo wymieszane ze sobą maki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia oraz maślankę. Ubijać na niskich obrotach.
Krok 2 - Ciasto z maślanką i figami foto
3
Figi pokroić na cienkie plasterki ( po wsypaniu do szklanki ma być około 1/2 szkl. ) dodać do ciasta wraz z rodzynkami i olejkiem śmietankowym. Wymieszać. Przelać do formy keksowej i piec na złoto brązowy kolor w temp 180 stopni.
Krok 3 - Ciasto z maślanką i figami foto
4
Po upieczeniu ostudzić.
Krok 4 - Ciasto z maślanką i figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 16.07.2013 15:11
takiego nie jadlam,musi byc smaczne
IwonaDD 16.07.2013 13:38
wygląda na pyszne
marcia7 16.07.2013 13:11
uwielbiam figi
w mojej kuchni 16.07.2013 12:49
lubię takie ciasta..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak