Ciasto z masą z kiwi i bitą śmietaną

Ciasto z masą z kiwi i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka tortowa

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajko

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    1 łyżka

Masa z kiwi

  • kiwi

    5-6 szt
  • woda

    3/4 szklanki
  • sok z kiwi

    2 i 1/2 szklanki soku PYSIO
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • cukier

    1 łyżka

Śmietana

  • śmietana 30%

    300 gram
  • jogurt naturalny

    200 gram
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 -2 łyżki

Dekoracja

  • sok z kiwi

    1/2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mięta

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z masą z kiwi i bitą śmietaną

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodaj 1 łyżkę wody. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy ( 25 x 30cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 175*C. 35 min.

Krem z kiwi: Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Do rondla wlej ¾ szklanki wody, dodaj cukier i owoce kiwi. Gotować ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj 2 szklanki soku PYSIO (zielony) Zagotować. Budynie wymieszać w ½ szklanki soku PYSIO, wlać do gotującego soku z kiwi, energicznie wymieszać, zagotować.
Do gorącego budyniu wsypać 1 galaretkę, dokładnie wymieszać (nie gotować)
Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczony biszkopt

Pianka śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodaj cukier puder a następnie jogurt naturalny. Miksujemy. Żelatynę zalej 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą łączymy z pianką. Dobrze mieszamy i wykładamy na zimny krem z kiwi. Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Dekoracja: 1/2 łyżeczki żelatyny namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia i dodaj do ½ szklanki soku PYSIO. Na gorze ciasta patyczkiem naszkicuj wzór gałązek. Tężejący płyn daj do szprycy cukierniczej o prostej, cienkiej końcówce i wykona zaznaczoną dekoracje.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

natix 15.07.2022 15:51
Brak budyni w składnikach
Milena 03.08.2016 18:25
Fantazyjnie :)
kasia37 12.01.2016 22:15
ale kolory pozytywne i zapewne smaczne :)
Klausia 10.12.2015 22:26
wygląda świetnie :)
Ela15 13.11.2015 13:56
efektownie wygląda
Alex_M 02.11.2015 15:22
pięknie wygląda :)
MAR3STA 20.10.2015 19:02
bardzo fajne ciasto
Margo1 07.10.2015 17:05
To ja poproszę do kawki :)
Wiesława1 28.09.2015 18:07
Musi być pyszne
Ewa Wojtaszko 28.09.2015 11:15
fajne ciasto i do tego jak fanie ozdobione :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat