Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą mleczną karmelem i polewą- galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 3 szt
cukier kryształ 3 łyżka
kakao 3 łyżka
mąka tortowa 5 łyżka
MASA MLECZNA
masło 360 g
mleko 2% 1/2 szkl
cukier puder 1/2 szkl
mleko w proszku 2 szkl
Polewa:
cukier drobny 4 łyżka
śmietana słodka 2 łyżka
kakao 3 łyżka
masło lub margaryna 60 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
mleko skondensowane 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą mleczną karmelem i polewą- galaretką

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
białka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 170 stopniach przez 10-15 minut.
Krok 1 - Ciasto z masą mleczną karmelem i polewą- galaretką foto
2
Masa:
Mleko płynne zagotować z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
Masło utrzeć na puch i powoli, dalej ucierając dodać mleko z cukrem.
Krok 2 - Ciasto z masą mleczną karmelem i polewą- galaretką foto
3
Na końcu porcjami dodawać mleko w proszku i miksować aż wszystko się połączy.
Krok 3 - Ciasto z masą mleczną karmelem i polewą- galaretką foto
4
Polewa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać, ale nie gotować. Do żelatyny dodać cukier, śmietanę, kakao i masło, podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy.

Na wystudzony biszkopt położyć masę, rozsmarować ugotowane mleko skondensowane i polać polewą. Wstawić do lodówki, aby polewa szybciej stężała.
Krok 4 - Ciasto z masą mleczną karmelem i polewą- galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 01.01.2013 12:36
ciekawe
kriko 01.01.2013 11:50
pycha
angelika14 01.01.2013 11:36
fajne o, coś a'la mleczna kanapka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak