Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą kajmakową i bezami tzw. kostka alpejska

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jaja 3 sztuki
cukier 1/3 szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 200 g
bezy 35 dag
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 0,5 łyżeczki
kajmak 1 puszka
kremówka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą kajmakową i bezami tzw. kostka alpejska

Zaczynamy od ciasta, czyli spodu naszego placka. Białka ubijamy na sztywno dodajemy po troszku cukru i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach25/40 cm Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około30 minut. Masło ucieramy mikserem dodajemy masę kajmakową i pokruszone bezy. Taką masę wykładamy na wystudzone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śmietankę dodajemy żelatynę. Wykładamy na masę kajmakową. Na koniec ścieramy czekoladę. Wkładamy pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 29.12.2013 16:13
Lubię takie pyszne ciasto.
Andrzej8 29.12.2013 16:11
mniam mniam
Kuchenka 29.12.2013 14:42
rewelacja!!!
bietka 29.12.2013 14:34
pyszne ciacho :)
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 14:32
Smacznie wygląda!
norweska20 29.12.2013 13:59
aż ślinka leci
Katarzyna34 29.12.2013 13:39
smakowicie wygląda
Romanowka 29.12.2013 13:39
Smakowite ciacho!
Megg 29.12.2013 13:04
wysmienite ciasto
Jusiaa 29.12.2013 12:51
Pycha ciasto, aż prosi się o kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak