Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą chałwową na białkowcu
Białka ubić na pianę z solą, następnie stopniowo dodawać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i na przemian dodawać łyżkę oleju, łyżkę mąki i łyżkę wody, aż do wyczerpania składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st przez ok 50 min bez termoobiegu, studzić w ciepłym piekarniku.
2.
Budynie gotujemy w mleku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciepłe masło spienić za pomocą miksera i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, na samym końcu dodać rozkruszoną chałwę i jeszcze chwilę miksować , aż do uzyskania gładkiej masy.
3.
Zimny białkowiec przeciąć. Z wody i syropu zrobić poncz, którym nasączyć ciasto. Masę podzielić na pół, połowę masy wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugą częścią ciasta i znów przykryć masą. Udekorować słomką ptysiowa. Smacznego!