Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą budyniową na Góralkach Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 8 szt
cukier puder 3/4 szk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
mąka pszenna 6 łyżka typ 500
mąka ziemniaczana 2 łyżka

masa

mleko 3,2% 750 ml
budyń waniliowy 2 op
cukier 3 łyżka
masło 250 g miekkie
wafelki 3 szt góralki hot chokolade

polewa

czekolada mleczna 50 g
krem czekoladowy 2 łyżka
mleko 2 łyżka

dodatkowo

dżem porzeczkowy 250 ml przetarty
woda 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą budyniową na Góralkach Zewy

BISZKOPT :
Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia do miseczki.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy piana jest prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszankę mąki i wymieszać ciasto.
Formę o wymiarach 39 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 - 45 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :
Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i gdy mleko się zagotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki.
Na koniec Góralki rozdrobnić rozdrabniaczem i dodać do masy, wymieszać.

POLEWA :
W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż wszystko się rozpuści, nie wolno zagotować.
Gdy polewa jest gotowa lekko ją przestudzić.


PRZEŁOŻENIE :
Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolnym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, posmarować dżemem wymieszanym z wodą ( woda ułatwi rozsmarowanie dżemu na cieście ) i wyłożyć na niego około 2/3 masy.
Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć a potem wyłożyć resztę masy.
Ciasto wstawić do lodówki i po około 30 minutach ciasto polać polewą.
Ciasto przechowywać w zimnym miejscu ale przed podaniem dobrze aby nabrało pokojowej temperatury.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 02.01.2016 17:42
mniam...pychotka
2milutka 02.01.2016 17:00
apetyczne ciacho!
Megg 02.01.2016 16:44
apetyczne ciasto
mirosława4 02.01.2016 15:49
apetyczne !
bietka 02.01.2016 14:46
to ja poproszę kawałeczek do kawki : )
ania2610 02.01.2016 14:42
pycha - lubię takie smaki!
Benita 02.01.2016 14:32
Na pewno pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak