Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą budyniową dla dorosłych /bez pieczenia/

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa

mleko 1,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 30% 0,5 szklanki
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
rum 2 łyżki

poncz

sok jabłkowy 100 ml
rum 50 ml

dodatkowo

porzeczki czarne 0,75 szklanki
cukier 2 łyżki
Biszkopty 30 szt
masa krówkowa 0,75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą budyniową dla dorosłych /bez pieczenia/

Kroki postępowania

1
Czarną porzeczkę /obraną z szypułek/ przepłukujemy, odsączamy i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, żeby trochę puściła sok.
Przygotowujemy budyń do masy: szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, śmietanę 30%, żółtka, cukier i obie mąki miksujemy by składniki się połączyły. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy 1 min. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 1 - Ciasto z masą budyniową dla dorosłych /bez pieczenia/ foto
2
Masło ucieramy na puch a następnie małymi porcjami dodajemy zimny budyń. Potem dodajemy sok z cytryny, miksujemy, na koniec dodajemy rum i ponownie dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Ciasto z masą budyniową dla dorosłych /bez pieczenia/ foto
3
Przygotowujemy poncz: sok mieszamy z rumem. Na blaszce /tortownica o średnicy 25 cm/ ściśle układamy jedną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem.Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę masy budyniowej a na niej rozkładamy czarną porzeczkę.
Krok 3 - Ciasto z masą budyniową dla dorosłych /bez pieczenia/ foto
4
Ponownie rozkładamy warstwę nasączonych ponczem biszkoptów a na nich resztę masy budyniowej.
Krok 4 - Ciasto z masą budyniową dla dorosłych /bez pieczenia/ foto
5
Masę krówkową ogrzewamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Krok 5 - Ciasto z masą budyniową dla dorosłych /bez pieczenia/ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.02.2017 19:30
ciekawy pomysł
Margo1 23.12.2016 07:34
Bardzo fajna wersja
Patrycja33 16.10.2016 11:17
ciekawe ciacho :-)
molanka 14.10.2016 12:55
wygląda apetycznie
w mojej kuchni 14.10.2016 09:07
chętnie zjem porcję deseru
pestka 14.10.2016 07:44
smaczny deser
agnieszka214 14.10.2016 07:26
Lubię bardzo szybkie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak