Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą bananową
Do ubitych białek dodać ostrożnie żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wylać ciasto, piec w temp. 180 st około 20 min.
Masa bananowa: Galaretki rozpuścić w 1.5 szklanki wody i wystudzić. Banany dokładnie pognieść widelcem, margarynę rozetrzeć mikserem na krem, dodać banany i cały czas ucierać do powstałego kremu wlać zimną galaretkę i wymieszać.
Masa teraz wygląda jak zwarzona, ale tak ma być, miskę z masą stawiamy na garnku z gorącą wodą i łyżką mieszamy, aż wszystko nam się połączy i powstanie płynna masa ( trwa to do 3 minut), następnie masą zdjąć z garnka, przestudzić i odstawić do zgęstnienia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać gęstniejącą masę bananową i po jej zastygnięciu na wierzch wylać dodatkowe galaretki rozpuszczone zgodnie z przepisem na opakowaniu, ciasto odstawić do zastygnięcia.Mi zostało trochę masy z babeczek http://www.doradcasmaku.pl/przepis/299365/babeczki-na-halloween.html więc nim udekorowałam ciasto , ale nie jest to konieczne.