Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z malinowym musem i kremem.
1. Białka ubijamy z wodą aż będą sztywne. Powoli dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy żółtka i powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wódkę. Delikatnie mieszamy.
2. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach
3. Po upieczeniu u wystygnięciu należy ciasto przekroić na 2 części.
Masa:
1. Gotujemy budyń. Do miski wsypujemy 7 łyżek cukru, cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej oraz żółtka. Staramy się ucierać. Z 0,5l mleka odlewamy niepełną szklankę, a resztę gotujemy. Do miski wlewamy niepełną szklankę mleka i próbujemy dokładnie rozmieszać składniki. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość miski i gotujemy na małym ogniu.
2. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Margarynę ucieramy aż będzie puszysta i dodajemy powoli budyń.
Malinowy mus:
1. Maliny rozmiksujemy.
2. Żelatynę należy rozpuścić wraz z galaretką według wskazówek na opakowaniu.
3. Do malin dodajemy rozpuszczoną galaretkę i odstawiamy do lodówki aż zgęstnieje.
Warstwy:
-biszkopt
-masa budyniowa
-mus
-biszkopt
-masa budyniowa
-maliny do dekoracji