Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem i owocami lata
W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym oraz startą skórkę z limonki. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę z proszkiem i łyżką ucierać na gładką masę. Dodać suchy mak i znowu wymieszać.
Owoce obrać, umyć i dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć 2 łyżkami mąki i delikatnie wmieszać do ciasta.
Keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym do 160stC piekarniku 80 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
Upieczone ciasto wystudzić. Z cukru pudru i soku z limonki zrobić lukier i polać nim ciasto. Udekorować odrobiną maku i czerwonymi porzeczkami.