Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem i brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
margaryna 10 dag
smalec 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 4 szt

Kruszonka

mąka pszenna 20 dag
cukier 10 dag
margaryna 5 dag
masło 5 dag

Dodatkowo

masa makowa 1 puszka
jabłko 1 szt
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
herbatniki 5 dag
płatki migdałowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.
Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i smalcem.
Krok 1 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
2
Dodać żółtka, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, szybko zarobić ciasto. Włożyć do woreczka foliowego, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
3
Następnie rozwałkować, włożyć do dużej blaszki, posypać pokruszonymi herbatnikami.
Krok 3 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
4
Gotową masę makową wymieszać z pokrojonym w kostkę jabłkiem i skórką pomarańczową kandyzowaną.
Krok 4 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
5
Wyłożyć na ciasto, posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Krok 5 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
6
Wierzch ciasta posypać kruszonką wymieszaną z płatkami migdałowymi.
Krok 6 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
7
Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.
Krok 7 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 30.06.2017 18:36
Bardzo lubię takie ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak