Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    25 dag
  • margaryna

    10 dag
  • smalec

    5 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • żółtka

    4 szt

Kruszonka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • cukier

    10 dag
  • margaryna

    5 dag
  • masło

    5 dag

Dodatkowo

  • masa makowa

    1 puszka
  • jabłko

    1 szt
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • herbatniki

    5 dag
  • płatki migdałowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.
Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i smalcem.
Krok 2 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Dodać żółtka, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, szybko zarobić ciasto. Włożyć do woreczka foliowego, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Następnie rozwałkować, włożyć do dużej blaszki, posypać pokruszonymi herbatnikami.
Krok 4 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Gotową masę makową wymieszać z pokrojonym w kostkę jabłkiem i skórką pomarańczową kandyzowaną.
Krok 5 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Wyłożyć na ciasto, posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Krok 6 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Wierzch ciasta posypać kruszonką wymieszaną z płatkami migdałowymi.
Krok 7 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 30.06.2017 18:36
Bardzo lubię takie ciacha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat