Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
25 dag -
margaryna
10 dag -
smalec
5 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
skórka z pomarańczy
1 łyżeczka -
cukier puder
1/2 szkl -
żółtko jajek
4 szt
Kruszonka
-
mąka pszenna
20 dag -
cukier
10 dag -
margaryna
5 dag -
masło
5 dag
Dodatkowo
-
masa makowa
1 puszka -
jabłko
1 szt -
skórka pomarańczowa kandyzowana
2 łyżki -
brzoskwinie w puszce
1 puszka -
herbatniki
5 dag -
płatki migdałowe
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z makiem i brzoskwiniami
Kroki postępowania

Mąkę, cukier i masło rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.
Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i smalcem.






Komentarze (1)