Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto z makiem:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1/2 małego opakowania
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • białko

    10 sztuk
  • margaryna

    12 dag

Krem:

  • mleko

    1/2 litra
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    6 łyżek
  • margaryna

    25 dag

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce

    1 sztuka
  • herbatniki

    200 gramów

Polewa:

  • margaryna

    13 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • wrzątek

    2 łyżki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • kakao

    3 łyżki
  • śmietana kwaśna

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Przygotowanie ciasta: Margarynę rozpuszczamy i studzimy.

Krok 2 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Krok 3 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Dodajemy cukier.

Krok 4 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Za zmianę dodajemy margarynę, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 5 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Przeładamy do blachy i pieczemy 35 minut.
Krok 6 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Przygotowanie masy: W miseczce rozrabiamy budyń z cukrem w małej części mleka. Resztę zagotowujemy.

Krok 7 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Dolewamy do wrzącego mleka budyń i energicznie mieszamy.

Krok 8 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Pozwalamy się zagotować budyniowi.
Krok 9 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 10 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Mało ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy po łyżce budyniu.

Krok 11 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Przelożenie: Na placek makowy wykładamy 1/2 masy.

Krok 12 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plastry.

Krok 13 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Brzoskwinie układamy na kremie i smarujemy pozostałym kremem.

Krok 14 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Na wierzchu układamy herbatniki.

Krok 15 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Przygotowanie polewy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Krok 16 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Margarynę rozpuszczamy w rondlu.

Krok 17 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę.

Krok 18 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Mieszamy. Nie dopuszczamy do zagotowania.

Krok 19 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej śmietanę i mieszamy.

Krok 20 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Musimy chwilę odczekać, aby czekoladowa polewa nie spłynęła nam z ciasta. Musi trochę zgęstnieć.

Krok 21 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Pokrywamy ciasto polewą.

Krok 22 - Ciasto z makiem i brzoskwiniami foto

Wykonujemy jakąś dowolną dekorację. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
moni0212 06.05.2014 16:55
pycha pycha
Zdzisław 01.05.2014 10:41
pyszne ciasto na deser
kasienka23 01.05.2014 08:26
świetnie wygląda!
Krzysztof15 01.05.2014 08:17
super ciasto
Wiesława1 01.05.2014 07:37
pyszne ciacho
everay 01.05.2014 07:08
napewno pyszne
Lidzia 01.05.2014 06:32
Bardzo smaczne, choć pracochłonne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat