Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą pomarańczy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT x 2

jajko 6 sztuki
mak 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa smietanowa

śmietana kremówka 500 ml
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
woda 0,25 szklanki
cukier puder 2 łyzki

masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 500 ml
margaryna 250 g
cukier 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 opakowanie

dodatkowo

polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą pomarańczy

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy 2 biszkopty.
Pieczemy je w blaszkach 32 x 25 cm.

Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Kolejno dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiego ciasta wsypujemy wraz z mąką mak .
Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na 2 części . Z biszkopta z makiem wykorzystujemy tylko jeden blat.
Krok 1 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
2
Przygotowujemy masę śmietanową :

Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie lekko przestudzona wlewamy do śmietany.
Przekładamy na jeden blat jasnego biszkopta.
Przykrywamy blatem biszkopta z makiem lekko dociskając.
Krok 2 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
3
Następnie przygotowujemy masę budyniową :

W garnku gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i margaryną oraz skórką pomarańczową.
W drugiej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do garnka i gotujemy gęsty budyń.
Krok 3 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
4
Przelewamy lekko przestudzony na biszkopt z makiem i przykrywamy ciastem jasnym.
Krok 4 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
5
Wierzch polewamy dowolna polewa i ozdabiamy wg własnego upodobania.
Krok 5 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 05.01.2015 13:35
wykwintne , świateczne ciacho
caralajna 04.01.2015 09:55
lubię takie ciasta
Ola1young 02.01.2015 11:51
bardzo apetyczne to ciasto :)
romanrafal
romanrafal 01.01.2015 15:51
apetyczne ciacho
anemon 29.12.2014 23:28
Bardzo apetyczny przekładaniec.
Bernadeta1 29.12.2014 16:54
takie ciasto to uczta dla oka i podniebienia
Zdzisław 29.12.2014 16:09
takie ciasta lubię bardzo zjeść
ania2610 29.12.2014 15:41
świetne ciacho - tyle połączeń!
Wacław 29.12.2014 14:39
kolejne znakomite ciasto w Twoim wykonaniu :-)
Krystyna32 29.12.2014 13:54
bardzo apetyczne
marcia7 29.12.2014 13:46
bardzo dobre ciacho
Barbara777 29.12.2014 13:17
coś pięknego i przepysznego!
ice cubes 29.12.2014 12:31
z chęcią by się zjadło :)
MałaMi89 29.12.2014 12:05
świetnie wygląda!
ben-ka 29.12.2014 12:02
Takiego nie jadłam, z chęcią bym spróbowała.
pestka 29.12.2014 11:54
podoba mi się to ciasto , z pewnoscią jest bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak