Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą pomarańczy

Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT x 2

  • jajka

    6 sztuki
  • mak

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa smietanowa

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • woda

    0,25 szklanki
  • cukier puder

    2 łyzki

masa budyniowa

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    500 ml
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 opakowanie

dodatkowo

  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
Przygotowujemy 2 biszkopty.
Pieczemy je w blaszkach 32 x 25 cm.

Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Kolejno dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiego ciasta wsypujemy wraz z mąką mak .
Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na 2 części . Z biszkopta z makiem wykorzystujemy tylko jeden blat.
Krok 2 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
Przygotowujemy masę śmietanową :

Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie lekko przestudzona wlewamy do śmietany.
Przekładamy na jeden blat jasnego biszkopta.
Przykrywamy blatem biszkopta z makiem lekko dociskając.
Krok 3 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
Następnie przygotowujemy masę budyniową :

W garnku gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i margaryną oraz skórką pomarańczową.
W drugiej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do garnka i gotujemy gęsty budyń.
Krok 4 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
Przelewamy lekko przestudzony na biszkopt z makiem i przykrywamy ciastem jasnym.
Krok 5 - Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy foto
Wierzch polewamy dowolna polewa i ozdabiamy wg własnego upodobania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia53

05.01.2015 13:35
wykwintne , świateczne ciacho

caralajna

04.01.2015 09:55
lubię takie ciasta

Ola1young

02.01.2015 11:51
bardzo apetyczne to ciasto :)

romanrafal

01.01.2015 15:51
apetyczne ciacho

anemon

29.12.2014 23:28
Bardzo apetyczny przekładaniec.

Bernadeta1

29.12.2014 16:54
takie ciasto to uczta dla oka i podniebienia

Zdzisław

29.12.2014 16:09
takie ciasta lubię bardzo zjeść

ania2610

29.12.2014 15:41
świetne ciacho - tyle połączeń!

Wacław

29.12.2014 14:39
kolejne znakomite ciasto w Twoim wykonaniu :-)

Krystyna32

29.12.2014 13:54
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat