Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mak 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 4
masł 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem

Mak starannie opłukać w ciepłej wodzie i osączyć go na sicie o drobniutkich oczkach. W rondelku roztopić masło razem z 3/4 szklanki cukru. Dodać mak, po czym dokładnie wymieszać. Przez chwilkę wszystko razem podgrzewać na małym ogniu i odstawić na kilka minut do wystygniecia. Następnie jajka rozbić i odzielić żółtka od białek. W dużej misce żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym razem z żółtkami dodać do masy makowej z aromatem i wymieszać. Ubić białka z solą na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszac z masą makową delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki kwadratowej i piec 50 minut w 180 st C. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 01.11.2013 08:31
proste i pyszne polecam
Mała kuchareczka 17.01.2013 20:33
Tak w ogóle to zapraszam na swojego bloga http://kuchareczkamala.blogspot.com
Mała kuchareczka 17.01.2013 20:33
Tak lekko się przesmaża aby uwolnił bardziej swój aromat.
Henryka2 17.01.2013 18:59
Czy dobrze rozumiem,że mak się przesmaża a le nie mieli? Podoba mi się to ciasto.
Anna169Hosz 17.01.2013 14:34
Bardzo apetyczne.
Adrian3 17.01.2013 14:10
mniam:)
Sisterskitchen 17.01.2013 11:11
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak