Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kruszonką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 340 gram
cukier 70 gram
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 szt
drożdże 20 gram
margaryna 50 gram
cukier waniliowy 1 szt
kruszonka
margaryna 25 gram
cukier 1 łyżka
mąka 50 gram
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kruszonką

Robimy rozczyn: w miseczce kruszymy drożdże dodajemy po łyżce cukru i mąki i troszeczkę letniego mleka. Mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy resztę maki, cukier, cukier waniliowy, jajka i żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasta po wierzchu) wszystko razem mieszamy, dodajemy rozczyn, pod koniec dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak ciasto podrośnie, dajemy je na stolnicę i zagniatamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką, ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę: margarynę, cukier i mąkę zagniatamy palcami, dodajemy orzechy i mieszamy. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 15.06.2013 14:37
uwielbiam drożdżowe ciasto !
matesko 14.05.2013 10:18
apetycznie wygląda
pestka 02.05.2013 11:32
jedno z moich ulubionych ciast
fotoviderek 23.04.2013 07:04
Lubie takie ciasto :)
migotka28 22.04.2013 20:57
ale pięknie wyrosło
w mojej kuchni 22.04.2013 14:42
taką lubie cienko masłem posmarować i dżemem
Gracer 22.04.2013 13:23
pysznie się prezentuje
idealme 22.04.2013 13:17
lubię kruszonkę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak