Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremówką i truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka truskawkowa 2 opakowania
truskawki 30 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 1,20 l
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
jajko 6 sztuk
mąka zwykła 6 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremówką i truskawkami

Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu. Odłożyć do lekkiego stężenia. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać do nich cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. Wymieszać dokładnie. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać łyżką. Całość przelać do brytfanny wysmarowanej margaryną. Piec ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej rozrobioną wcześniej (jak podano na opakowaniu) żelatynę i cukier puder. Całość wymieszać. Wyłożyć śmietanę na biszkopta. Trochę zostawić do robienia dekoracji (kleksów). Obrobić na około kleksami. Ułożyć wg uznania truskawkami. Zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 05.11.2013 22:02
Palce lizać i te truskaweczki, moja mała pokochała to ciasto dzięki truskawkom.
LoLa 14.07.2013 09:39
tylko siadać i zajadać
2milutka 13.07.2013 18:23
z truskawakami na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak