Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

Składniki:

Ciasto:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem budyniowy:

mleko 2 szklanki
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 25 dag

Dodatkowo:

wiśnie bez pestek 50 dag
galaretka wiśniowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

Robimy ciasto

1

Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

2
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
3

Krem:odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

4

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem, układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

Krok 4 - Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak