Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem śmietankowym i kakao
Biszkopt z kremem śmietankowym, kakao oraz bitą śmietaną to przepis na słodką przekąskę, która doskonale sprawdzi się w roli deseru po obiedzie lub poczęstunek dla gości na imprezie.
Kroki postępowania
Dodajemy pozostałe składniki, czyli: mąkę, żółtka i wodę. Mieszamy na gładką masę.
Przekładamy do formy o wymiarach 40x35 centymetry. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
500 mililitrów chłodnej śmietany ubijamy, dodając stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy. Gdy śmietana będzie sztywna, dosypujemy kakao, na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, troszkę przestudzoną (ostrożnie wlać i delikatnie wymieszać).
W drugiej misce ubijamy śmietanę 250 ml na sztywną masę bez żadnych dodatków.
Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną z części smarujemy ponczem zrobionym z wody i likieru.
Przekładamy ciasto masą kakaową po czym na wierzch kładziemy drugi kawałek ciasta nasączamy ponczem i wylewamy 250 mililitrów ubitej śmietany.
Sam wierch ciasta posypujemy kakao. Ciasto musi leżakować kilka godzin w lodówce.
Smacznego!