Ciasto z kremem śmietankowo-budyniowym i borówką amerykańską

Ciasto z kremem śmietankowo-budyniowym i borówką amerykańską

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne ciasto z delikatnym kremem, kakaowymi herbatnikami i owocami borówki amerykańskiej.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na biszkopt:

  • jaja

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Na poncz:

  • herbata czarna

    0.25 szklanki
  • cukier

    1 łyżka

Na krem śmietankowo-budyniowy:

  • mleko

    0.5 litra
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    330 mililitrów
  • cukier puder

    6 łyżek
  • żelatyna

    2.5 łyżeczki
  • woda

    0.25 szklanki

Ponadto:

  • herbatniki

    12 sztuk
  • borówka amerykańska

    1 szklanka
  • galaretka

    2 opakowania
  • woda

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretka:
Galaretki rozmieszać w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu włożyć galaretkę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.

Biszkopt:
Formę o wymiarach ok. 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut, a następnie wystudzić i naponczować zimną, posłodzoną herbatą.

Krem śmietanowo-budyniowy:
400 ml mleka zagotować, a w pozostałych 100 ml dokładnie rozmieszać proszek budyniowy (w przypadku budyniu bez cukru należy dodać cukier w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu). Wlać mieszankę do gotującego mleka i gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając. Budyń całkowicie wystudzić. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając zimną żelatynę. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ubijając.

Połowę kremu wyłożyć na biszkopt, na kremie ułożyć kakaowe herbatniki, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki (mrożonych owoców nie należy wcześniej rozmrażać) i włożyć ciasto do lodówki. Po stężeniu kremu delikatnie wylać na ciasto tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić ciasto w lodówce aby galaretka całkowicie stężała.

Do ciasta użyłam kakaowych herbatników oraz przezroczystej galaretki o smaku cytrusowym. Można wykorzystać mrożone owoce lub świeże, ja skorzystałam z mrożonych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

15.11.2018 14:30
Oj mam nadzieję że już nie długo skończymy.

Bożena Matuszczyk

14.11.2018 22:46
Witaj . Chciałam poinformować Cię że krem ŚMIETANOWO- BUDYNIOWY wyszedł wspaniały i pyszny. Na pewno często będę korzystała z tego przepisu. Polecam Twój krem. Ciasto z kremem śmietanowo - budyniowym wstawię jutro bo dziś padam z nóg bo mam remont w domu.

Basiliana

15.11.2018 11:38
Bardzo się cieszę, że krem posmakował! Dziękuję i czekam na przepis:) No i życzę sprawnego zakończenia remontu:)

Bożena Matuszczyk

14.11.2018 22:39
Witaj. Chciałam powiadomić Cię tak jak wcześniej pisałam o kremie ŚMIETANOWO - BUDYNIOWYM który wypróbowałam. Krem polecam bo jest wspaniały i pyszny, na pewno będę często korzystała z tego przepisu. Ciasto wstawię jutro ,dzisiaj padam z nóg. Krem polecam .

Bożena Matuszczyk

06.11.2018 12:05
Wiesz ten krem wypróbuję do piątkowego ciasta.Dam znać jak wyszedł.;)

Basiliana

07.11.2018 16:04
Polecam i czekam na opinię:) Mam nadzieję, że będzie smakować.

Bożena Matuszczyk

06.11.2018 12:03
Właśnie przypadł mi do gustu ,na pewno wypróbuję;)

Bożena Matuszczyk

05.11.2018 23:11
Pyszne ciasto, fajny przepis;)

Basiliana

06.11.2018 11:20
Dziękuję:) Krem można wykorzystać na wiele sposobów, jest delikatny i mniej tłusty od budyniowo-maślanego.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat