Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    9 szt
  • cukier kryształ

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • kakao

    4-5 łyżek

krem

  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1/3 szklanki
  • mleko

    2 szklanki
  • masło lub margaryna

    1/2 kostki

masa śmietanowa

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • galaretka truskawkowa

    2 szt
  • galaretka agrestowa

    1 szt

dodatkowo

  • ciastka

    2 opakowania
  • dżem truskawkowy

    1/2 szklanki
  • polewa czekoladowa

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić piane, stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać make zmieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać łyżkę kakao i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej formy. Do drugiej połowy dodać pozostałe kakao i wyłożyć na pierwsza warstwę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.

Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.
Krok 2 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe zagotować z cukrem. Budyń rozpuścić w mleku dodając mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać na gotujące mleko i gotować aż zgęstnieje. Wystudzić i po łyżce dodawać do utartego masła lub margaryny.
Krok 3 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym.
Krok 4 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
Na dżemie rozsmarować masę budyniową. A na niej ułożyc ciasteczka.

W przepisie chodzi o takie przekładane dżemem i śmietaną biszkopciki ale mogą też być inne.
Krok 5 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
Galaretkę agrestową przygotować dzień wcześniej i odstawić do całkowitego stężenia, Nastepnie pokroić wkostkę. Czerwoną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

Śmietana ubić z dodatkiem cukru, następnie dodawać teżęjącą galaretkę czerwoną. Całość wymieszać z pokrojoną galaretką agrestową.
Krok 6 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
Śmietanę wyłożyć na ciasteczka i wyrównać.
Krok 7 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
Przykryć drugą częścią biszkoptu i udekorować polewą czekoladową. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 12.05.2015 23:26
takie bogate to ciacho, ale smaczne
ania2610 12.05.2015 19:59
sporo przy nim pracy, ale w smaku z pewnością doskonałe!
Zdzisław 12.05.2015 19:57
takie słodkości lubię
nogawkuchni 12.05.2015 15:24
Bardzo ciekawe ciasto,apetycznie wygląda i z pewnością jest przepyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat