Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 9 szt
cukier kryształ 1,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 4-5 łyżek

krem

budyń śmietankowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
cukier wanilinowy 1/3 szklanki
mleko 2 szklanki
masło lub margaryna 1/2 kostki

masa śmietanowa

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 2-3 łyżki
galaretka truskawkowa 2 szt
galaretka agrestowa 1 szt

dodatkowo

ciastka 2 opakowania
dżem truskawkowy 1/2 szklanki
polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić piane, stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać make zmieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać łyżkę kakao i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej formy. Do drugiej połowy dodać pozostałe kakao i wyłożyć na pierwsza warstwę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.

Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.
Krok 1 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
2
Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe zagotować z cukrem. Budyń rozpuścić w mleku dodając mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać na gotujące mleko i gotować aż zgęstnieje. Wystudzić i po łyżce dodawać do utartego masła lub margaryny.
Krok 2 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
3
Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym.
Krok 3 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
4
Na dżemie rozsmarować masę budyniową. A na niej ułożyc ciasteczka.

W przepisie chodzi o takie przekładane dżemem i śmietaną biszkopciki ale mogą też być inne.
Krok 4 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
5
Galaretkę agrestową przygotować dzień wcześniej i odstawić do całkowitego stężenia, Nastepnie pokroić wkostkę. Czerwoną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

Śmietana ubić z dodatkiem cukru, następnie dodawać teżęjącą galaretkę czerwoną. Całość wymieszać z pokrojoną galaretką agrestową.
Krok 5 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
6
Śmietanę wyłożyć na ciasteczka i wyrównać.
Krok 6 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto
7
Przykryć drugą częścią biszkoptu i udekorować polewą czekoladową. Schłodzić.
Krok 7 - Ciasto z kremem, ciasteczkami, bitą śmietaną i galaretką.  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 12.05.2015 23:26
takie bogate to ciacho, ale smaczne
ania2610 12.05.2015 19:59
sporo przy nim pracy, ale w smaku z pewnością doskonałe!
Zdzisław 12.05.2015 19:57
takie słodkości lubię
nogawkuchni 12.05.2015 15:24
Bardzo ciekawe ciasto,apetycznie wygląda i z pewnością jest przepyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak