Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z kremem chałwowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 szkl
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
olej 3/4 szkl
woda gazowana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
masło lub margaryna 20 dag
cukier puder 2-3 łyżki
chałwa 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z kremem chałwowym

Robimy ciasto
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy wodę, lej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na dwie mniej więcej równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Formę smarujemy i wylewamy na zmianę ciasto jasne i ciemne, tak jak przy ZEBRZE.
Pieczemy około 50 minut w 180 st. C
W tym czasie robimy krem:
masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy pokruszoną większa połowę chałwy i dalej miksujemy, a na sam konie dodajemy reszte chałwy i delikatnie mieszamy, aby potem była wyczuwalna.
Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na pół i przekładamy kremem, posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.09.2012 08:06
Kocham chałwę! Myślę, że dzisiaj będzie za mną chodził jej smak, aż wreszcie będę zmuszona ją zjeść ;) Ciasto zapewne pyszne, zresztą już mi się poodoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak