Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem budyniowym i malinami

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
cukier drobny 12 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier kryształ 2 łyżki
cukier puder 5 łyżek
mleko 500 ml
masło 200 g

dodatkowo

maliny świeże 500 g
galaretka truskawkowa 2 szt

Porada

Tortownica średnica 26 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem budyniowym i malinami

BISZKOPT: 

Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie po łyżce dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka nie przerywając miksowania. Mąka przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozprowadzamy. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy z niego papier i umieszczamy go z powrotem w blaszce. Skórkę powstałą podczas pieczenia zawsze ściągam z biszkopta i wylepiam nimi boki blaszki.

MASA BUDYNIOWA:

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Następnie ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo gotowy budyń i przez cały czas miksujemy.

Masę wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy. Na masie układamy malinki. Galaretki zalewamy 3 szklankami gorącej wody, mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy, a gdy zaczną tężeć wylewamy je na placek (należy wyczuć ten konkretny moment galaretki, ponieważ gdy będzie ona za późno wylana na ciasto to będzie bardzo brzydko wyglądać, a znowu jeśli wylejemy ją za wcześnie to może nam się wchłonąć w ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

werka 08.09.2023 11:43
Na jaką wielkość blachy jest podany ten przepis ?
Doradca Smaku 11.09.2023 06:35
Tortownica śr. 26 cm lub blacha 40x25 cm.
jejkuchnia 10.10.2017 16:40
Piękne ciacho. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak