Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sam krem smakuje przepysznie i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Naprawdę kusi, aby go wyjadać z miski, więc moim pomysłem, aby właśnie tak się nie stało jest proste oraz szybkie ciasto. W moim domu znika ono w oka mgnieniu, a sam krem zawsze robi wielkie wrażenie!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 22 x 26 cm, krem:

  • mleko

    750 mililitrów
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • budynie śmietnkowe

    2 opakowania
  • masło 82%

    200 g
  • chałwa

    300 g

Polewa:

  • czekolada gorzka

    150 g
  • mleko

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • herbatniki

    350 g

Opcjonalnie:

  • sezam

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować krem:
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą.

Ciasto:
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka.
Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem.
Ciasto schłodzić w lodówce.

(Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.)

Diana Rusiłowicz
Najlepiej użyć herbatników kakaowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:27
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat