Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia z chałwą dla wielu nie będzie pierwszym wyborem do przygotowania. Chałwa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jednak w tym wydaniu, ciasto z budyniem i chałwą idealnie się równoważy i tworzy spójną całość.
Krem:
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą.
Ciasto:
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka.
Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem.
Ciasto schłodzić w lodówce.
(Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.)