Ciasto z krakersami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • żółtka

    4 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    200 g
  • aromat śmietankowy

    do smaku
  • krakersy

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z krakersami foto
Należy przygotować budyń: 750 ml szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami wcześniej przesianymi przez sitko. Dodać do gotującego się mleka i mieszać aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić.
Krok 2 - Ciasto z krakersami foto
Następnie w misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń oraz do smaku aromat śmietankowy. Powstałą masę budyniową podzielić na 2 części.
Krok 3 - Ciasto z krakersami foto
Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód krakersami. Na krakersy wyłożyć część masy budyniowej następnie przykryć kolejną warstwą krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami.
Schłodzić w lodówce około 3 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 28.01.2014 08:56
rewelacyjne ciasto
Alex_M 09.07.2013 13:58
fajne ciacho!
w mojej kuchni 02.07.2013 10:58
do wypróbowania to ciasto
m1monika 07.06.2013 11:24
rewelacja!!!
Kulinarna Ja 04.06.2013 10:39
jadłam je u mamy, jest pyszne!
Ewelina38 18.05.2013 21:30
krakersy uwielbiam więc i ciasto mi posmakuje :)
cooleczka 17.05.2013 13:52
świetne ciacho
IZABELA29 14.05.2013 08:29
pyszne ciacho warto takie zrobić sobie do kawki
wyattearp 13.05.2013 10:58
lubię ciasta z takimi masami
Dorota59 11.05.2013 22:09
zapowiada się pyszniutkie ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat