Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 gram
  • margaryna

    120 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet

    1/2 łyżki

Budyń

  • mleko

    1/2 litra
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka

Beza

  • białko

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Kokosowa pierzynka

  • wiórki kokosowe

    50 gram
  • masło

    25 gram
  • cukier puder

    25 gram

Dodatkowo

  • kiwi

    4 sztuki
  • kasza manna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
Przygotować ciasto na wierzch kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Krok 2 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
Przygotować ciasto kruche.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i podzielić na dwie części.
Jedną z nich schłodzić a drugą wyłożyć formę wysłaną papierem do pieczenia.
Ciasto oprószyć kaszą manną.
Kiwi obrać, przekroić wzdłuż i
ułożyć na cieście (wypukłą stroną do góry).
Krok 3 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
Ugotować budyń.
Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę i cukier.
Połączyć z gotującym się mlekiem.
Całość energicznie mieszać i zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło, lekko ostudzić i przełożyć na ciasto z kiwi.
Krok 4 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
Białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 5 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
Na budyniu zetrzeć połowę schłodzonego ciasta, posmarować białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
Krok 6 - Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką foto
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
(*) Ocet sprawia, że ciasto jest bardziej kruche. Nie jest wyczuwalny, ale można go pominąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 02:29
Pod mój smak.
Katarzyna59 06.07.2016 20:52
wygląda obłędnie
KORAL 05.07.2016 10:01
Bardzo ładne i na pewno smaczne :) Pozdrawiam.
Diana Rusiłowicz 02.07.2016 02:29
Z chęcią podeślę :)
Renataj 01.07.2016 22:04
Apetyczne ciasto:)
Ela427 01.07.2016 22:02
fajne ciasto
Babeczka35 01.07.2016 18:37
Super ciasto.
olkaaa 01.07.2016 16:43
fajny pomysł
Bernadeta1 01.07.2016 16:16
pyszności takie ciasto
Stenka 01.07.2016 15:03
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat