Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kiwi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
śmietana kremówka 1/2 litra
kiwi 2 sztuki
polewa czekoladowa
bezy 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kiwi

Jajka ubijamy z cukrem na parze nad gotującym się garnkiem w metalowej misce mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy na gładką masę.
Następnie 1/3 masy przekładamy do osobnej miski i mieszamy tę część z kakao. W prostokątną dużą blachę wykładamy jasną masę, następnie na to wykładamy masę kakaową i delikatnie wykałaczką robimy fale aby masa była dwukolorowa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 min w temp. 170 stopni. Następnie wyjmujemy i studzimy. Dzielimy nitką na dwie części. Jedną z nich przekładamy do dużej blachy. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej drobno posiekane kiwi, wykładamy połowę na biszkopt.
Przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy resztę masy. Dekorujemy małymi bezami i polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 24.01.2017 08:00
Pychotka :)
gusia1000 24.01.2017 00:10
Znakomite ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak