Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kaszy manny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 4
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
miód prawdziwy 1 łyżka

Składniki na krem grysikowy

mleko 3 szklanki
kasza manna 8 łyżek
masło 15 dag
cukier 3 łyżki

Dodatkowo

konfitura słoiczek
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kaszy manny

Przygotowanie - ciasto:
1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Do ubitej na sztywno piany z białek dodajemy stopniowo ksylitol/cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, non stop ubijając.
2. Następnie dodajemy miód. Odstawiamy mikser i dodajemy mąkę - całość mieszamy delikatnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 - 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostygnięciu dzielimy ciasto na dwie równe części.

Przygotowanie - krem:
1. Do rondelka wlewamy mleko ze słodzidłem i na wolnym ogniu je zagotowujemy.
2. Na gotujące się mleko wsypujemy powoli kaszę cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Masło ucieramy na puszystą masę (można dodać 10dag cukru pudru jeśli chcecie uzyskać bardziej słodki efekt). Następnie do ubitego masła dodajemy po jednej łyżce ostudzonej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.
4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/2 słoiczka powideł/konfitury i na to nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta, nakładamy porcję powideł/konfitury i przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.
5. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 15.03.2016 00:50
uwielbiam ciasta grysikowe
noninka77 14.03.2016 20:02
Ciasta grysikowe najlepsze:)
Habibi 14.03.2016 19:49
podobne do mojego grysikowca, którego nie piekłam całe wieki ;)
Monika-twin 14.03.2016 17:11
ciekawy przepis.
Róża1 14.03.2016 16:44
bardzo smaczne ciacho !!!!!!!!!!!!
Janina 14.03.2016 16:04
Fajny przepis;))
Benita 14.03.2016 14:36
wygląda apetycznie
Futka 14.03.2016 12:33
Pomysłowe i bardzo smaczne ciasto :)
pestka 14.03.2016 11:59
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak