Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kaszy manny
1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Do ubitej na sztywno piany z białek dodajemy stopniowo ksylitol/cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, non stop ubijając.
2. Następnie dodajemy miód. Odstawiamy mikser i dodajemy mąkę - całość mieszamy delikatnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 - 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostygnięciu dzielimy ciasto na dwie równe części.
Przygotowanie - krem:
1. Do rondelka wlewamy mleko ze słodzidłem i na wolnym ogniu je zagotowujemy.
2. Na gotujące się mleko wsypujemy powoli kaszę cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Masło ucieramy na puszystą masę (można dodać 10dag cukru pudru jeśli chcecie uzyskać bardziej słodki efekt). Następnie do ubitego masła dodajemy po jednej łyżce ostudzonej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.
4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/2 słoiczka powideł/konfitury i na to nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta, nakładamy porcję powideł/konfitury i przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.
5. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.