Ciasto z kaszy manej

Ciasto z kaszy manej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza manna

    1 szkl,
  • cukier

    3/4 szkl,
  • mleko

    1 litr,
  • aromat rumowy

    kilka kropli,
  • herbatniki

  • galaretka wiśniowa

    2 op,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czerwone wiśniowe galaretki rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka wlewamy mleko, dodając masło i cukier.
Całość podgrzewamy do zagotowania.
Gdy mleko zagotuje się wsypujemy wolniutko cienką strużką kaszę mannę, cały czas mieszając.
Gotujemy tak długo aż kasza mocno zgęstnieje.
Średniej wielkości blaszke wykładamy folią spożywczą, a następnie na spód układamy herbatniki.
Na herbatniki przekładamy gorącą kaszę , wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy do wystudzenia.
Wierzch ciasta zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Na ciasto można ułożyc owoce i dopiero zalac galaretką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.06.2018 18:31
na pewno jest smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat