Ciasto z kaszą manną i malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 kostka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • galaretka malinowa

    1 opakowanie
  • maliny

    1,5 szklanki
  • herbatniki czekoladowe

    6 paczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrami. Powoli wsypujemy kaszę i gotujemy około 5 minut. Cały czas mieszamy. Goracą masę dzielimy na dwie części. Jedną wylewamy do formy wyłożonej herbatnikami i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Drugą część masy mieszamy z barwnikiem i wylewamy na ciastka. Równomiernie rozprowadzamy i pokrywamy ciastkami. Dociskamy. Możemy położyć na ciasto drewniana deskę, wówczas będzie miało równy wierzch.

Na wystudzone już ciasto układamy warstwę owoców, którą zalewamy tężejącą galaretką(galaretkę rozpuściłam w 350 ml gorącej wody). Wstawiamy do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pajecznik 23.09.2012 13:16
Mój chłopak robi takie ciasto do kawki,super !
gosia56 23.09.2012 13:15
wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat