Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z karmelizowanych bananów

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
cukier puder 120 g
masło 80 g
mleko 50 ml
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 230 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/3 łyżeczki
banan 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z karmelizowanych bananów

Cukier z masłem rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu. Zrobić karmel, zdjąć z ognia, wkroić plasterki bananów, wymieszać, rozgniatając lekko banany.
W miseczce rozbełtać jajko, dodać mleko, a następnie dodać rozgniecione banany. Mąkę przesiać, dodać sól, proszek i sodę oraz ekstrakt, całość wymieszać do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, piec 50minut w 170C.
/przepis z książki "White Plate słodkie"/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 02.01.2014 21:30
bardzo ciekawy pomysł:-)
kasienka23 11.11.2013 10:34
pomysłowe ciasto, z pewnością smaczne!
Łucja 10.11.2013 22:02
zapowiada się smacznie :)
Gracer 10.11.2013 21:45
super przepis
babeczka007 10.11.2013 21:36
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak