Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Z Karczochami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
oliwa 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Z Karczochami

CIASTO
300 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

NADZIENIE
300 g boćwiny
6 karczochów
100 g tartego parmezanu
1 szalotka
1 łyżka liści majeranku
3 łyżki tartej bułki
6 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przepis

Z mąki, 3 łyżek oliwy 1/2 wazowej łyżki letniej wody i szczypty soli zagnieść ciasto, wyrabiając je tak długo, aż masa stanie się jednolita. Boćwinę dokładnie umyć, ugotować w małej ilości osolonej wody, a następnie odcedzić, wycisnąć i drobniutko pokroić. Karczochy oczyścić z wierzchnich liści, obciąć kolce, a kwiatostany pokroić w ćwiartki o grubości kilku milimetrów. Pokrojoną szalotkę podsmażyć na patelni na 3 łyżkach oliwy, po chwili dodać do niej ćwiartki karczocha oraz boćwinę. Warzywa posolić, przykryć pokrywką i dalej gotować 10 minut na wolnym ogniu. Następnie na patelnię dołożyć parmezan, tartą bułkę, masło oraz majeranek i pieprz i wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przygotowane wcześniej ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego 2 prostokąty wielkości tortownicy. Tortownicę wysmarować oliwą i ułożyć w niej ciasto, wykładając boki aż po brzegi. Nadzienie rozprowadzić, delikatnie wyrównując drewnianą łyżką, po czym przykryć je drugim kawałkiem ciasta, dokładnie zalepiając brzegi. Wierzch ciasta posmarować oliwą. Tortownicę na 45 minut włożyć do piekarnika o temperaturze 180 oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 20.07.2012 20:21
Pyszny sklad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak